Specialisatie
De medische behandelingen zoals een operatie, chemotherapie, radiotherapie, hormoontherapie en immunotherapie worden gelukkig steeds effectiever. Deze behandelingen kunnen helaas ook bijwerkingen hebben en nadelige effecten leveren op het bewegend functioneren. Klachten die wij regelmatig horen in de praktijk zijn; vermoeidheid, lichamelijke beperkingen na een operatie, verminderde spierkracht en/of conditie. Maar ook pijn- en stijfheidsklachten door de behandeling komen regelmatig voor.
Na een operatie, bestraling of chemotherapie kan er oedeem (vochtophoping) of verkleving van litteken- of bindweefsel ontstaan. De oedeemfysiotherapeut kan bij deze klachten helpen.
Wat kan het programma voor jou betekenen?
We starten met een intakegesprek. Hierin worden jouw klachten en wensen met de fysiotherapeut besproken. De fysiotherapeut zal daarna lichamelijk onderzoek doen en een aantal metingen en testen uitvoeren. Aan de hand van het intakegesprek wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Oncologiefysiotherapie kan al worden opgestart tijdens de medische behandelingen, zodat de lichamelijke conditie behouden wordt en een verergering van de klachten mogelijk kan worden voorkomen. Uiteraard kan oncologiefysiotherapie tevens worden ingezet wanneer de medische behandeling is afgerond. Een van de belangrijkste pijlers van de oncologie fysiotherapie is fysieke training, dat betekent bewegen!
Vanuit wetenschappelijk onderzoek weten we dat fysieke training helpt bij:
- Verbeteren uithoudingsvermogen (conditie)
- Verbeteren van spierkracht
- Afname van vermoeidheid
- Afname depressieve (sombere) gevoelens
- Toename kwaliteit van leven
De oncologiefysiotherapeut besteedt ook aandacht aan:
- Sporthervatting
- Werkhervatting
- Ontspanning
- Educatie: uitleg over effecten van de kanker en bijbehorende behandeling
- Psychosociale zorg
- Gezonde leefstijl
Starten met Oncologische fysiotherapie?
Neem vrijblijvend contact met ons op.